Boekenmarkt groeit weer

De grootse boekendistributeur van Nederland, Centraal Boekhuis (CB), leverde vorig jaar meer boeken en had een stijgende omzet. Dat blijkt uit het jaarverslag dat CB donderdag publiceerde. Daarmee ziet de distributeur weer groei in de Nederlandse boekenmarkt.

Digitale boeken
Deze groei geldt niet voor de markt van digitale boeken. De boekenleverancier concludeert in het jaarverslag dat het e-book in Nederland achterloopt op de Amerikaanse markt. De groei van het e-book stabiliseerde in 2016 en lijkt daarom een minder grote bedreiging voor het papieren boek dan verwacht.

Groei
Het CB leverde 1,6 procent meer boeken in Nederland en België en had vorig jaar een omzet van 115 miljoen, ten opzichte van 112 miljoen het jaar daarvoor. De groei komt volgens CB door meer consumentenvertrouwen en door “toptitels”, zoals de biografie van Johan Cruijff, het laatste boek van Harry Potter en Judas, het boek over Willem Holleeder dat geschreven werd door zijn zus. Uit onderzoek van de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak (KVB) bleek eind vorig jaar al dat non-fictie boeken en kinderboeken meer verkocht worden, maar dat de verkoop van fictie blijft dalen.

Tussen 2009 en 2014 daalde de omzet uit de boekenverkoop in Nederland, van 640 miljoen euro in 2009 naar 467 miljoen euro in 2014. In 2015 stabiliseerde de omzet. In 2016 steeg de totale omzet met 3,5 procent tot 525 miljoen euro, blijkt uit cijfers van het KVB.

Online boeken
Volgens het CB worden boeken in toenemende mate online besteld. Vorig jaar werd via deze weg maar liefst 25 procent van de boeken die CB leverde verkocht.

Vlaanderen
In Vlaanderen zit er geen groei in de boekenmarkt, daar werden in 2016 2 procent minder boeken verkocht.

Genoemde boeken

Geef een reactie